Aday Öğrenciler için Bölümle ilgili Genel Bilgiler
Endüstri Mühendisliği Bölümü, 1997 yılında Mühendislik Fakültesi bünyesinde kurulmuş ilk iki bölümden biridir ve ülkemizdeki vakıf üniversiteleri arasında bu alanda mezun vermiş ikinci bölümdür. Akademik kadromuz, Türkiye ve yurtdışındaki seçkin üniversitelerden derecelerini almış olup, uzmanlıkları çerçevesinde ve geniş bir yelpazede öğrencilerimize endüstri mühendisliğinin değişik konularında öğretim vermektedir. Öğretim dili İngilizce olan bölümümüzde lisans ve yüksek lisans programları bulunmaktadır.
Bölümümüzün lisans programı matematik, temel bilimler ve mühendislik bilimleri üzerine kurulmuş olup öğrencilerimizin imalat ve hizmet sistemlerindeki problemlerin çözümünde gereken teknik bilgi ve yetenekleri edinmelerini amaçlamaktadır. Ayrıca, öğrencilerimiz işletme, insan bilimler ve sosyal bilimlerdeki altyapılarını geliştirmeleri yönünde teşvik edilmektedir. Bölümümüzün temel ilgi alanları üretim ve servis sistemlerinin analizi, tasarımı, planlaması, yönetimi ve kontrolünden oluşmaktadır. Lisans öğrencilerimizin tamamı, ÖSYM sınav başarılarına göre, Bölümümüze burslu yerleştirilmektedir. Bu burslar öğrenim hayatı boyunca kesintisiz olarak devam etmektedir. Giriş sınavı başarısına göre elde edilen bursların yanısıra, öğrencilerimiz bölümdeki not ortalamalarına bağlı olarak ek burs da alabilmektedir. Lisans öğrencilerimizden gerekli koşulları sağlayanlar, anadal bölümlerinin yanı sıra bir başka bölümde çift anadal veya yandal programı izleyebilmektedir.
Lisans programımız Mühendislik Eğitim Programları Değerlendirme ve Akreditasyon Derneği (MÜDEK) tarafından ilk olarak 1 Mayıs 2013 tarihinde akredite edilmiş ve programımıza First Cycle EUR-ACE etiketi verilmiştir. Daha sonra öğretimde kaliteye verdiğimiz önem ve çabalarımız sonucunda hem MÜDEK akreditasyonumuz hem de First Cycle EUR-ACE etiketimiz 30 Eylül 2023 tarihine kadar uzatılmıştır. Bu tarihten sonra lisans programımız için yapılan son değerlendirmeler sonucunda MÜDEK akreditasyonumuz ve First Cycle EUR-ACE etiketimiz 30 Eylül 2028 tarihine kadar uzatılmıştır.
Endüstri Mühendisliği Yüksek Lisans Programımız, üretim ve hizmet kuruluşlarının analiz ve tasarımı için öğrencilerin bilgi ve araştırma becerilerini geliştirmek, Endüstri mühendisliği ve yöneylem araştırmasının teorik, teknik ve uygulamalı yönlerini göstermek amacıyla kurulmuştur. "Tezli" ve "Tezsiz" olarak iki opsiyonu bulunan programımızda temel araştırma alanları, üretim planlama ve envanter kontrol, imalat ve hizmet sistemlerinin tasarım ve analizi, lojistik ve tedarik zinciri, proje ve makine çizelgeleme, yöneylem araştırması, karar analizi, kalite yönetimi, üretimde otomasyon, maliyet yönetimi ve beşeri faktörler mühendisliğidir.
2023 - 2024 akademik yılında bölümümüzde 348 lisans ve 12 yüksek lisans öğrencimiz aktif olarak kayıtlıdır. Geniş kapsamı olması sebebiyle endüstri mühendisliği mezunlarının çok çeşitli alanlarda iş olanakları bulunmaktadır. Mezunlarımız Türkiye ve yurtdışında çeşitli akademik, kamu, sanayi ve servis sektörlerindeki alanlarda çalışmaktadır. İlk mezunlarımızı verdiğimiz 2001 yılından başlayarak geçen sürede lisans programımızdan mezun olan öğrencilerimizin sayıları aşağıda verilmiştir.
Değerli Üniversite Adayları,
Endüstri Mühendisliği Bölümümüz, 1997 yılında Mühendislik Fakültemiz bünyesinde kurulmuş ilk iki mühendislik bölümünden birisidir. İlk mezunlarını 2001 yılında vererek ülkemizdeki vakıf üniversiteleri arasında endüstri mühendisliği alanında mezun vermiş ikinci endüstri mühendisliği bölümüdür. Kurulduğu tarihten bu yana Bölümümüzde, yurt içi ve yurt dışındaki seçkin üniversitelerden derecelerini almış öğretim elemanları görev yapmış ve yapmaktadır. Öğretim programlarımız, bölümümüzün kuruluşundan itibaren, teknolojik ve bilimsel gelişmelere paralel olarak sürekli gözden geçirilerek yenilenmiş ve 1200'den fazla öğrencimiz Bölümümüzün lisans ve yüksek lisans programlarından mezun olmuştur. Mezunlarımızın büyük bir bölümü, ülkemizdeki kamu ve özel kuruluşlarda; geri kalanları ise, çeşitli ülkelerdeki özel kuruluşlarda çalışmaktadır. Mezunlarımızın bir bölümü ise, Bölümümüzde yüksek lisans, yurt içi ve dışındaki çeşitli üniversitelerde lisans üstü eğitimlerini tamamlamışlardır.
Endüstri Mühendisliği mesleği ve sağladığı iş olanakları ile Bölümüzün vizyon ve misyonu, MÜDEK akreditasyonumuz, eğitim amaçlarımız ve yeterliliklerimiz, diğer üniversitelerdeki endüstri mühendisliği bölümlerinden farkımız, akademik kadromuz, lisans, çift anadal ve yan dal programlarımız, ERASMUS öğrenci değişim programı, laboratuvarlarımız, sanayi işbirliklerimiz, seminerlerimiz, kontenjanlarımız, burslarımız ve diğer konular hakkında ayrıntılı bilgileri Bölümümüzün internet sitesinden edinebilirsiniz. Bunun yanı sıra, Üniversitemizdeki kampüs yaşamı, öğrencilerimize sağlanan olanaklar ve diğer konularda aday öğrencilere ayrıntılı bilgi vermek amacıyla Üniversitemizce hazırlanmış internet sitesini ziyaret edebilirsiniz.
Üniversitede bölüm seçmek önemli kişisel kararlarımızdan bir tanesidir. Bu kararla, kendinize gelecekte yapabileceklerinizle ilgili bir sınırlama getirirken, kendinizi sınırlandırdığınız bu alanın, size her açıdan en mutlu olabileceğiniz bir geleceği hazırlama potansiyelini barındırması gerekir. Sağlıklı bir karar için ön şart, kendinizi, ilgili bölümü ve eğitiminin kapı aralayacağı potansiyel meslekleri yeterli seviyede bilmekten geçiyor. Bu açıdan genel bilgilere ulaşmak, özellikle internet kaynakları da göz önüne alındığında oldukça kolaydır denebilir.
Burada, endüstri mühendisliği konusunda, karar vermeniz için önemli gördüğü birkaç hususu ifade etmek isterim. Endüstri mühendisliği karmaşık kurumsal problemlere bilimi kullanarak çözümler bulmayı, insan ve makinaların bir arada olduğu sosyo-teknik sistemlerin analizi, tasarımı, geliştirilmesi ve kontrol edilmesi işlevlerini bilim ve teknolojiyi kullanarak yapmayı hedefler. İnsanın doğası gereği bir karar verici ve problem çözücü olduğu ancak bunun sınırları olduğu ve özellikle karmaşık problemlerin çözümünün bilimle desteklenmesi gerektiği 20. yüzyılda belirgin olarak ortaya çıkmış bir olgudur. Bu açıdan bakıldığında, Atlantik Okyanusu’ndaki ticaret gemilerinin en etkin şekilde denizaltı saldırılarından korunması probleminden, işçi ve makinaların bir arada olduğu bir üretim hattının en az maliyetle tüm talepleri karşılayacak şekilde çalıştırılmasına, televizyon reklamlarının en az maliyetle en büyük etkiyi yapacak şekilde planlanmasından, bir bankada kime ne kadar kredinin hangi risk ile verilebileceğine, entegre bir devre kartı üzerindeki deliklerin en kısa zamanda nasıl açılacağından, sosyal aktivite biletlerinin en büyük getiriyi elde etmek üzere nasıl gruplanarak satılması gerektiğine kadar değişik problemler endüstri mühendisliğinin ilgi sahasındadır. Endüstri mühendislerin çok farklı sektörlerde çalışma imkânı bulmasının temel sebebi, karmaşık ve bilimsel destekle çözülebilecek problemlerin her alandaki yaygınlığıyla açıklanabilir.
Diğer yandan, karmaşık problemlerin tespit edilme ve anlaşılma zorluğu, problemin içinde bulunduğu genel organizasyonu, farklı paydaşların bakış açılarını ve birbiriyle çelişen kriterlerin aynı anda göz önüne alınmasını gerektirir. Bu yönüyle endüstri mühendisliği güçlü yazılı ve sözlü iletişim becerilerine ihtiyaç duyar.
Farklı ve karmaşık problemleri çözme ihtiyacı, endüstri mühendislerinin devamlı olarak farklı problem ortamlarını öğrenmesini, yaratıcı çözümler geliştirmesini zorunlu kılar. Bu açıdan çözülmeye çalışılan her bir yeni problem yeni bir maceradır.
Endüstri Mühendisliği'ne ilgi duyan ve Bölümümüz hakkında bilgi edinmek isteyen tüm üniversite adaylarının öncelikle Bölümümüzün internet sitesini ayrıntılı olarak inceleyebileceklerini hatırlatmak isterim. Bizleri yüz yüze tanımak isterseniz, Tanıtım Günleri etkinliğinde sizleri Bölümümüzde ağırlamaktan ve olabilecek sorularınıza ayrıntılı cevaplar vermekten, üniversite ve bölüm seçme gibi zor kararınızda size destek olmaktan memnuniyet duyarız. Sizlere, geleceğiniz için önemli bu karar süreçlerinde kolaylıklar diliyor, kapımızın hep açık olduğunu ifade ediyor, selam ve sevgilerimi sunuyorum.
Prof. Dr. Orhan Karasakal
Endüstri Mühendisliği Bölüm Başkanı
Endüstri Mühendisliği Nedir?
Endüstri Mühendisliği Institute of Industrial and Systems Engineers tarafından şöyle tanımlanmıştır:
"Endüstri Mühendisliği, insan, malzeme, araç-gereç ve enerjiden oluşan tümleşik sistemlerin tasarımı, kurulması ve iyileştirilmesiyle ilgilidir. Bu gibi sistemlerden elde edilecek sonuçları belirlemek, tahmin etmek ve değerlendirmek için matematik, fizik ve sosyal bilimlerle ilgili bilgi ve becerilerini, mühendislik analizi ve tasarımının ilke ve yöntemleriyle birlikte kullanır."
Endüstri Mühendisliği diğer mühendislik disiplinlerine oranla daha geniş kapsamlı olması ve insan faktörünü ön planda tutmasıyla diğer mühendislik dallarından ayrılır. Örneğin, makine mühendisleri mühendislik, fizik ve malzeme bilimini kullanarak mekanik sistemlerin analizi, tasarımı, imalatı ve bakımı gibi konularla ilgilenirken, endüstri mühendisleri matematik, olasılık, istatistik, fiziki ve sosyal bilimler, mühendislik tasarımı gibi birçok çeşitli alanın bileşimini ve yöntemlerini kullanarak çok daha geniş kapsamlı sistemlerin analizi, tasarımı, iyileştirilmesi ve optimizasyonu ile ilgilenirler.
Çalışma Alanları Nelerdir?
Geniş kapsamı olması sebebiyle endüstri mühendisliği mezunlarının çok çeşitli alanlarda iş olanakları bulunmaktadır. Mezunlarımız Türkiye ve yurtdışında çeşitli akademik, kamu, sanayi ve servis sektörlerindeki alanlarda çalışmaktadırlar. Mezunlarımızın iş sahaları içerisinde perakendecilik ve satış, tekstil ve moda endüstrisi, danışmanlık, bankacılık ve finans, bilgi teknolojileri, sosyal güvenlik ve savunma sanayisi ve bunlar dışında da birçok sektör bulunmaktadır. Bölümümüzün mezunları çalıştıkları işletmelerin, üretim planlama, proje yönetimi, finans, bütçe planlama, maliyet muhasebesi, yatırım planlama, iş geliştirme, süreç yönetimi, kalite yönetimi, satış sonrası servis desteği, insan kaynakları yönetimi, satın alma, stok yönetimi, bakım ve onarım planlama, iç denetim, satış, pazarlama, sistem analizi, bilişim teknolojileri, ürün tasarımı ve ürün geliştirme gibi birçok farklı faaliyet alanlarında görev almaktadırlar.
Mezunlarımızın çalışmakta oldukları sektörler ve pozisyonlarla ilgili detaylı bilgi için mezunlarımızın çalıştıkları kurum ve kuruluşlar listesini inceleyebilirsiniz.
Neden Çankaya Üniversitesi Endüstri Mühendisliği Bölümü?
Kaliteli ve Akredite Eğitim
Öğretim programımız Endüstri Mühendisliği ve bilimsel gelişmelere paralel olarak gerekli olduğunda yenilenmektedir. Müfredatımızda yer alan staj ve iki dönem boyunca Ankara'daki çeşitli üretim ve servis sektörlerinden firmalarla işbirliği içerisinde yürüttüğümüz ve bitirme durumundaki tüm öğrencilerimizin gruplar halinde çalıştıkları Sistem Analizi, Tasarımı ve Uygulaması dersleri ile öğrencilerimiz, daha mezun olmadan, öğrenimleri süresince edindikleri teorik bilgi, beceri ve kazanımlarını pratikte uygulama, iş yaşamı ve profesyonelliğiyle ilgili deneyim kazanma ve değişik firmaları tanıma fırsatlarını bulmaktadır. Başarılı proje çalışmaları sonucunda öğrencilerimizden bazıları işbirliği yaptığımız bazı firmalardan mezun olmadan önce iş teklifleri alabilmekte ve mezun olduktan sonra bu firmalarda çalışmaya başlayabilmektedir.
Bölümümüzde öğretimin İngilizce dilinde yapılması hem öğrencilerimize hem de mezunlarımıza dünya çapında avantaj sağlamaktadır.
Bölümümüzün lisans programı Mühendislik Eğitim Programları Değerlendirme ve Akreditasyon Derneği (MÜDEK) tarafından ilk olarak 1 Mayıs 2013 tarihinde akredite edilmiş ve bu programımıza First Cycle EUR-ACE etiketi verilmiştir. Lisans programımızın akdreditasyonu ve sertifikasyonu bu tarihten beri devam etmektedir. Öğretimde kaliteye verdiğimiz önem ve çabalarımız sonucunda hem MÜDEK akreditasyonumuz hem de First Cycle EUR-ACE etiketimiz 30 Eylül 2023 tarihine kadar uzatılmıştır. Akreditasyona tabi öğrencilerimiz Türkiye, Avrupa ve dünyanın çeşitli ülkelerinde geçerliliği akreditasyonla tanınmış lisans diploması sahibi olarak avantaj kazanmaktadır.
Farklı Uzmanlık Alanlarında Tecrübeli Kadro
Bölümümüzün akademik kadrosu, Türkiye ve yurtdışındaki seçkin üniversitelerden derecelerini almış olup, uzmanlıkları çerçevesinde ve geniş bir yelpazede öğrencilerimize endüstri mühendisliğinin değişik konularında öğretim vermektedir.
Endüstri Mühendisliği Bölümünde her öğrenci için bir öğretim üyesi danışman olarak görevlendirilir. Bu sayede, öğrencilere daha iyi ve kaliteli danışmanlık hizmeti verilmesi hedeflenmiştir. Danışman, öğrencinin akademik gelişimini izler; kayıtlarda müfredat, önkoşullar ve öğrencinin başarı durumuna göre uygun derslere kayıt olmasını sağlar ve onaylar; üniversite yaşamı ile ilgili sorunlarının çözümünde yardımcı olur.
Burslar
Öğrencilerimizin tamamı, ÖSYM sınav başarılarına göre, Bölümümüze burslu yerleştirilmektedir. Bu burslar öğrenim hayatı boyunca kesintisiz olarak devam etmektedir. Giriş sınavı başarısına göre elde edilen bursların yanısıra, öğrencilerimiz bölümdeki not ortalamalarına bağlı olarak ek burs da alabilmektedir.
Kontenjan, ücretler, burs ve indirimlerle ilgili bilgilere Üniversitenin Aday Öğrenciler sayfasından ulaşılabilir.
Çift Anadal ve Yandal Olanakları
Lisans öğrencilerimizden gerekli koşulları sağlayanlar, anadal bölümlerinin yanı sıra bir başka bölümde çift anadal veya yandal programı izleyebilirler. Çift anadal programlarından mezun olan öğrenciler izledikleri iki programdan da lisans diploması alırlar. Kendi anadal bölümlerinden mezun olup, bir yandal programını tamamlayan öğrenciler ise kendi anadal programlarından lisans diploması, yandal programından ise sertifika alırlar. Bölümümüz lisans öğrencilerinin başvurabileceği 16 çift anadal ve 19 yandal programı bulunmaktadır.
Erasmus Anlaşmaları
Öğrencilerimiz, Erasmus anlaşmaları sayesinde Avrupa'da öğrenim ve staj olanakları bulmaktadır. Bölümümüzün anlaşma yaptığı üniversiteler:
University of Vaasa (Finlandiya)
Republic of Macedonia-University for Information Science and Technology St.Paul The Apostle Ohrid (Makedonya)
Francisco de Vitoria University (İspanya)
Erasmus ve diğer değişim programları hakkında daha fazla bilgi Dış İlişkiler ve Erasmus Müdürlüğü'nün internet sitesinde yer almaktadır.
Laboratuvar ve Kütüphane Olanakları
Çankaya Üniversitesi bünyesindeki tüm laboratuvarlar bölümümüz öğrencilerinin kullanımına açık olup öğretim ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde ekipman ve araçlarla donatılmışlardır. Üniversite bünyesindeki laboratuvarların yanı sıra, Endüstri Mühendisliği Bölümünün tamamen kendisine ait olan iki adet laboratuvarı bulunmaktadır: (1) Modelleme ve Benzetim Laboratuvarı, (2) İş Etüdü ve Ergonomi Laboratuvarı. Öğrencilerimiz birçok alanda öğrenimleri süresince elde ettikleri teorik bilgilerini bu laboratuvarlarda sağlanan yazılım ve ekipmanları kullanarak pratikte uygulama ve deneyim kazanma fırsatlarını bulmaktadır.
Merkez ve Balgat Kampüslerimizde bulunan kütüphanelerimiz Yükseköğretimin amacı doğrultusunda, araştırma ve eğitim amaçlı olarak, bilimsel ve güncel yayınları sağlayan, düzenleyen ve en elverişli yararlanma ortamını sağlayacak yöntemler ile hizmet verdiği kitleye bilgisayar ve ağ teknolojilerini kullanarak hızlı ve ekonomik bir şekilde; öğretim elemanları, öğrenciler ve diğer kütüphane kullanıcılarının hizmetine sunmayı hedefleyen, çalışanlarıyla birlikte gelişmelerin gerisinde kalmayan, modern bilgi-belge merkezleridir.
Türkiye'deki İlklerdeniz
Bölümümüz, 1997 yılında Mühendislik Fakültemiz bünyesinde kurulmuş ilk iki mühendislik bölümünden birisidir. Bölümümüz ayrıca ülkemizdeki vakıf üniversiteleri arasında endüstri mühendisliği alanında mezun vermiş ikinci endüstri mühendisliği bölümüdür.
Mezunlarımızın İş Yaşamındaki Başarıları ve İş Olanakları
1998 yılında kurulan Çankaya Üniversitesi Endüstri Mühendisliği Topluluğu üniversitemizdeki öğrenci topluluklarının da ilki ve öncüsü olmanın gururunu taşımaktadır. Topluluğun temel amacı Türkiye'de farklı üniversitelerdeki endüstri mühendisliği öğrencileri arasında koordinasyonu sağlamak, geleceğin endüstri mühendislerinin üniversite hayatlarında kendilerini geliştirmesinde yardımcı olmak, başta endüstri mühendisliği öğrencileri ve akademik kadrosuna yönelik olmak üzere sosyal ve eğitsel etkinlikler düzenlemektir.
Tanıtım Filmleri
Bölüm Başkanımız Bölümümüzü Tanıtıyor
Öğrencilerimizin ve Mezunlarımızın Bölümümüz Hakkındaki Görüşleri